News

Date07.05.2016.

Dan Europe u Puli

Jutros je na trgu pokraj Gradske knjižnice obilježen Dan Europe u organizaciji EDIC Pula-Pola informativnog centra. Građani su u velikoj broju iskoristili ugodno i sunčano vrijeme te su se pridružili obilježavanju koje se odvijalo na tri posebna informativna štanda. Prvi info štand pružio je potrebne informacije poduzetnicima i obrtnicima, kao i informacije o području ruralnog razvoja, dok su na drugom štandu građani mogli doznati više informacija o civilnom društvu, udrugama i općenito aktivnostima mladih na području ne samo Pule i Hrvatske, već i cijele EU. Posljednji je štand bio namijenjen građanima svih dobnih skupina , gdje su i predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave mogli dobiti općenite informacije o Europskoj uniji. Osim spomenutih na FIESTA help desk građane se informiralo o jednoj od sve popularnijih tema zadnjih godina, odnosno o poboljšanju energetske učinkovitosti u kućanstvima.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. Naime, tog je dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska Unija.

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve europske institucije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.


Partners