Novità

Date17.09.2021.

U tijeku aktivnosti EU tjedna mobilnosti u gradu Puli – uključite se!

Jučerašnjim izlaganjem  modela vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću, te prezentacijom projekata  „Sigurno biciklom u prometu“ i "Sigurno na dva kotača“ na Portarati, započela je provedba aktivnosti EU tjedna mobilnosti grada Pule.

Vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću izlagalo je  Društvo distrofičara Istre kako bi upoznali građane s  vrstama, kvalitetom, tehničkim karakteristikama i mogućnostima koja vozila  pružaju kao pomagala u gradskoj vožnji.

Projekte  „Sigurno biciklom u prometu“ i "Sigurno na dva kotača“ predstavili su  Odjel za prevenciju Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave istarske ,  Zajednica tehničke kulture Pula i  Hrvatski auto klub Pula –Rovinj (HAK) u cilju prezentacije  rada  policije kroz zdrav način kretanja (biciklistička ophodnja) i preventivnog rada na ispravnom i sigurnom kretanju sudionika u prometu, posebice sigurnom kretanju pješaka i biciklista uz demonstraciju sigurne vožnje biciklom.

Aktivnosti su nastavljene danas, 17.09., na Narodnom trgu/Tržnici, gdje  tijekom jutarnjih sati  građani  mogu preventivno djelovati na svoje zdravlje i besplatno izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi. Aktivnosti provode učenici  Medicinske škola Pula u suradnji s   Udrugom dijabetičara Istre i   Tržnicom Pula.

U subotu, 18.09. u  park šumi Šijana će, u jutarnjim satima,  u  cilju poticanja korištenja bicikli kao alternativnog prijevoza, biti moguće izvršiti   pregled ispravnosti bicikli (tlak u gumama, stanje kočnica, kazete i lanaca) i sitne popravke, što će  besplatno vršiti  obrt SEPE.

Eko akcija čišćenja podmorja  i priobalja,   planirana za subotu 18.09., u uvali Valkane, u organizaciji Grada Pula, Turističke zajednice grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula,  Ronilačkog saveza Istarske županije, Hrvatskog Crvenog križa - Pula  i sudjelovanje Odjela za prevenciju Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave istarske, se zbog najave loše vremenske prognoze,  odgađa za subotu  02.10. 2021.

U nedjelju, 19.09. od strane KRUPP-a je planirano pješačenje i održavanje vježbe u prirodi  stazom „Koza“ – duž Verudele, ukupne dužine 6,5km. I ove će se godine, KRUPP-ovcima u pješačenju pridružiti i dva liječnika specijalista:  liječnik specijalist interne medicine i kardiologije i liječnik specijalist neurologije. Oni će na početku pješačenja uputiti građane o važnosti kretanja za zdravlje i ponašanje u skladu s epidemiološkim mjerama,  a tijekom i nakon pješačenja, biti  će na raspolaganju sudionicima za sva pitanja vezana za zdravstveno stanje,  uz mogućnost savjetovanja na licu mjesta.

Kao i svake godine, tijekom Tjedna mobilnosti, jedan je dan rezerviran za početak jesenje obnove "zelenog fonda" grada Pule, pa će se tako i ove godine, u utorak 21.09.  posaditi stabla uz zoni uz dječje igralište na Vidikovcu.

Zadnji dan manifestacije, 22.09., u cilju obilježavanja „Dana bez automobila",  bit će zabranjen promet osobnim automobilima duž prometnice Lungo Mare, u zoni od kupališta Valkane do kupališta Mornar, u periodu od 06:30 do 15:30 sati.  Promet će biti reguliran prometnim znakovima i dozvoljen samo za interventna vozila.

Podsjećamo da je tijekom cijelog Tjedna ( 16.09.  -  22.09.) svim građanima Istarske županije moguć posjet Aquariumu Pula uz popust od 50% na ulaznice,  kao i  besplatni edukativni posjeti park šumi Šijana,  pod stručnim vodstvom,   u suradnji s javnom ustanovom „Natura Histrica“. Organizirane edukativne šetnje provode se radnim danima,  u terminu od 17 do 18:30 sati ,   isključivo uz prethodnu najavu na broj:  098/420 423. Također, građanima će se, putem lokalnih radio postaja dijeliti beskontaktne kartice Pulaprometa u cilju poticanja korištenja javnog gradskog prijevoza i smanjenja ugljičnog otiska.

Responsabili