Novità

Date05.12.2018.

U Gradu Puli održan sastanak Upravljačkog odbora projekta KEYQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske

Danas je u Komunalnoj palači u Gradu Puli-Pola održan treći sastanak Upravljačkog odbora projekta KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske.  U sklopu projekta opremiti će se didaktička kuhinja na prvom katu Tržnice u Puli. Osim toga, osmišljeni su meniji u modernoj varijanti koji sežu iz razdoblja Austrougarske monarhije, te će se isti nuditi u ugostiteljskim objektima Pule i Istre. U didaktičkoj kuhinji ekspertni chefovi izvoditi će inovativne radionice i cooking show koncepte s ciljem privlačenja više turista i lokalnih stanovnika, te koje će na zanimljiv i poučan način promovirati tradiciju, povijest, kulturu i gastronomiju KeyQ+ područja.

Grad Pula-Pola partner je na projektu uz Tržnicu d.o.o. Pula, Turističku zajednicu grada Malog Lošinja, a AZZRI - Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. vodeći je partner te na istom surađuju s 9 hrvatsko-talijanskim partnera. Vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci, te ukupni budžet istog iznosi 871.925,00 eura. Cilj projekta KeyQ+ je povećanje turističke ponude prekograničnog područja razvojem jedinstvenog turističkog proizvoda na bazi zajedničke kulturne i kulinarske baštine koja povezuje hrvatske i talijanske pogranične regije, te istraživanjem i otkrivanjem okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana. Glavni rezultati projekta biti će gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, te stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Buduće KeyQ+ točke biti će povezane u mrežu centara gastronomske kulture područja, te uključivati će Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina, zgradu Tržnice Pula iz razdoblja Austrougarske, Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju, povijesnu arhitektonsku zgradu u Opicini „Brod slobode koji je skrenuo na istok“, srednjovjekovnu didaktičku kuhinju u gradu Cividale del Friuli, Vinsku nacionalnu izložbu u Pramaggioreu , te Casa Artusi - Muzej gastronomije u Forlimpopoliju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih van sezone koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru kulture i turizma.

Inače, projekt KeyQ+ provodi se od 1. siječnja 2018. godine s Agencijom za ruralni razvoj Istre d.o.o. u ulozi vodećeg partnera uz Grad Pulu-Pola i Tržnicu d.o.o. Pula. Projekt KeyQ+ odobren je na prvom pozivu za financiranje Programa suradnje Italija-Hrvatska, vrsta poziva Standard+, koja uključuje kapitalizaciju projekata suradnje financiranih u razdoblju 2007.-2013. godine. KeyQ+ kapitalizacija je projekta Key Q financiran putem Programa Jadranska prekogranična suradnja (IPA ADRIATIC) u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno - prehrambenih proizvoda Istre, posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika.

Responsabili