Novità

Date28.11.2017.

Najavljen bogat 23. Sa(n)jam knjige u Istri

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavljen je ovogodišnji program 23. Sajma knjige u Istri koji će svoja vrata u Domu hrvatskih branitelja službeno otvoriti u petak 1. prosinca. Konferenciji za novinare prisustvovao je i pulski gradonačelnik koji je istaknuo kako je Sa(n)jam knjige u Istri postala prepoznatljiva manifestacija koja dodatno pridonosi međunarodnoj promociji Pule.

„Ovo je jedna od najkvalitetnijih kulturnih manifestacija u čitavoj zemlji i doista mogu samo čestitati organizatorima što je sajam iz godine u godinu sve bolji i kvalitetniji. Sajam svake godine u Pulu privlači najveća imena europske i svjetske književnosti i drago mi je da će brojni naši sugrađani, ljubitelji knjige imati priliku pronaći nešto za sebe. Grad Pula uvijek je bio potpora sajmu i uvijek će podržavati vrijedne kulturne manifestacije poput ove. Ponosan na tripartitni sporazum u kojem sudjeluju Grad Pula, Istarska županija i Zagrebačka banka. Uvijek se ugodno osjećam na Sajmu jer je ova manifestacija više od Sajma, ona je način života“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Direktorica Sa(n)jma knjige u Istri Magdalena Vodopija predstavila je organizacijsku i kreativnu ekipu Sajma koju predvode voditeljica ureda Slavica Ćurković i glavna organizatorica Emina Popović Sterpin, a dio tima su i autor vizualnog identiteta Sajma Mauricio Ferlin te Iris Mošnja, Anika Miletić, Ivana Anić i prodajni tim u kojem su, uz Tinu Zenzerović, Tatjana Batalić, Nina Plovanić i Denis Brandeis.

Direktor Regionalnog centra Istra Zagrebačke banke Valter Šarić rekao je da suradnja i podrška banke Sajmu govori o značaju koji kultura ima u našem društvu i senzibilitetu koji komercijalna banka pokazuje u okviru društveno odgovornog poslovanja. Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić-Cvajner rekla je da je Sa(n)jam knjige u Istri gotovo nezamisliv bez osobnog i uvijek osobitog “pečata” Mauricija Ferlina, autora vizualnog identiteta mnogih manifestacija i institucija.

Sa(n)jam knjige u Istri svečano se otvara 1. prosinca 2017. točno u podne u Domu hrvatskih branitelja. Glavnu temu, Intime, u glazbene taktove pretvorit će glazbenik Darko Rundek i violinistica Isabel. Sa(n)jam će proglasiti otvorenim veliki hrvatski književnik i intelektualac Igor Mandić, koji će se na Sajmu i sam predstaviti svojom novom knjigom, Predsmrtni dnevnik. Redatelji svečanog otvorenja su Mauricio i Matija Ferlin. Program otvorenja vodit će glumac Vedran Živolić, koji je svojim talentom odavno prešao granice Pule.

Uz glavnu temu pod nazivom Intime, tu je i regionalni program Hercegovina čita te poseban program À propos. Na Sa(n)jam dolazi oko 250 izdavača, što je najviše u posljednjih deset godina. Najavljuju velike popuste, od 10 do 70 posto, kao i dodatne akcije koje će svakodnevno nuditi kao iznenađenje kupcima. Također, većina nakladnika imat će poseban dio štanda na kojem će nuditi akcijske cijene.

U prodaji, ovogodišnji fokus bit će na znanstvenoj knjizi. Respektabilan prikaz znanstvenog i stručnog izdavaštva koji će publika moći vidjeti na Sajmu nastao je u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature. Ova Grupacija okupila je ukupno oko 40 malih i velikih nakladnika iz cijele Hrvatske koji će imati „znanstvenu knjižaru na Sajmu“, u dijelu Crvenog salona. Urednica kataloga je Petra Lukež, a vizualno ga je oblikovao Mauricio Ferlin, koji je već tradicionalno autor vizualnog identiteta Sajma.

Među izdanjima gotovo cijele hrvatske nakladničke scene koja će biti u ponudi na pulskom Sajmu, izlagat će i oko 50 istarskih izdavača. Dolaze i nakladnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. U ponudi će biti i velik izbor literature na engleskom jeziku, od dječje književnosti do beletristike. Svaki dan na Sajmu bit će kao iznenađenje kupcima organiziran i Happy hour, posebne akcije s popustima na određene vrste knjiga.

Među autorima koji će doći potpisivati knjige, iako ih ne predstavljaju na Sajmu, bit će Ante Tomić, miljenik pulske publike.

Također, ove godine Dan knjižničara počinje svečanim otvorenjem Sajma, 1. prosinca, pa će knjižničari, uz stručne programe, imati priliku prisustvovati i ostalim sajamskim programima. Posljednjeg dana Sajma, 10. prosinca, bit će dodijeljena čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki najčitatelju Sajma i nagrada Libar za vajk.

Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola već četvrtu godinu za redom sudjeluje u programu Sa(n)jam knjige u Istri, koji se ove godine održava u periodu od 01. do 10. prosinca. Posjetitelji Sajma na informativnom štandu EDIC-a Pula-Pola moći će se informirati o aktivnostima Centra, postaviti pitanja o Europskoj uniji, pravima koja mogu ostvariti kao građani EU, financiranju iz fondova EU, te se informirati iz sadržaja brojnih publikacija Europske unije o različitim temama, ali i dobiti prigodne promotivne materijale.

Fotografije


Responsabili