Novità

Date02.07.2019.

IDA sudjelovala na završnoj konferenciji projekta EMPOWERING

IDA zajedno sa predstavnikom Lokalnog odbora za energiju (LEB) Gradom Pazinom, u periodu od 24. – 27. lipnja 2019. godine u Miškolcu (Mađarska), sudjelovala je na završnoj konferenciji europskog projekta EMPOWERING kojemu je osnovni cilj prilagodba klimatskim promjenama i podupiranje prijelaza na niskougljično gospodarstvo. Projekt ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna u stopostotnom iznosu financira se iz programa Horizon 2020., koji je usmjeren na istraživanje i inovacije. 

Na završnoj konferenciji sudjelovalo je 50-ak sudionika iz Italije, Španjolske, Švedske, Rumunjske, Mađarske te Grčke, zemalja koje uz Hrvatsku sudjeluju u realizaciji projekta.
IDA i Grad Pazin imali su čast u ime istarskih gradova: Buzeta, Labina, Novigrada, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana, govoriti o svemu što se u posljednje četiri godine uspjelo realizirati u sklopu projekta, ali i o nekim planovima za budućnost na polju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Provedba projekta EMPOWERING i navedene aktivnosti nisu samo potaknule razvoj, nadogradnju i implementaciju akcijskih planova za održivu energiju do 2030. godine, već su i oblikovale energetsku viziju grada u skladu s prioritetima prihvatljivima za financiranje iz fondova EU u narednom programskom razdoblju, čime će se pridonijeti još učinkovitijem financijskom iskorištavanju sredstava EU.
Kao budući smjer razvoja predlaže se razvoj „Smart city“ koncepta u području zgradarstva, javne rasvjete i prometa. To je koncept cjelovitog i održivoga grada u kojem će kvaliteta ljudskoga života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno višoj razini. Uglavnom se temelji na upotrebi pametnih mreža, snažnijem uvođenju ICT tehnologija, internetskom povezivanju svih objekata, smanjenju onečišćenja okoliša, uvođenju inteligentnih transportnih sustava, ali i povećanju energetske učinkovitosti primjenom pametnog mjerenja i uvođenjem inovativnih rješenja u građevinarstvu.

IDA je kao koordinator projekta za područje Istarske županije istaknula kako su se istarski gradovi, suradnici na projektu, opredijelili za energetski održiv razvitak na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije te imaju namjeru ustrajati u tom procesu kako bi stvorili kvalitetnije i održive uvjete za život svih građana.

Više o samoj konferenciji i projektu na poveznici.

Responsabili