Novità

Date09.02.2018.

Guverner HNB-a u Puli govorio o strategiji uvođenja eura

Na današnjoj tematskoj sjednici Hrvatske gospodarske komore, Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić predstavio je strategiju uvođenja eura u Hrvatskoj. Sjednica je organizirana radi upoznavanja s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, pojašnjenja postupka uvođenja te potrebnih aktivnosti uključujući ekonomsku politiku Vlade RH i Narodne banke, a uz brojne gospodarstvenike, sjednici je prisustvovala i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci. Okupljene je uvodno pozdravila predsjednica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić te potom i potpredsjednik Milan Travan.

Guverner Boris Vujčić kazao je kako se od svake nove članice Europske unije, pa tako i od Hrvatske, koja se na to obvezala u svom pristupnom ugovoru, očekuje da prihvati euro kada za to ispuni uvjete. Dodao je kako će uvođenjem eura hrvatski građani imati višestruke i trajne koristi uz relativno male i jednokratne troškove. Vujčić je kazao su za uvođenje eura nužne reforme i to posebice reforme tržišta rada i poreznog sustava, učinkovitosti javne uprave i pravosuđa, boljeg funkcioniranja zdravstva, obrazovanja, do rješavanja strukturnih problema na tržištu rada.

 „Prvi korak je ulazak u tečajni mehanizam u kojem zemlja mora provesti dvije godine, prije uvođenje eura, za što ne postoje jasno definirati kriteriji, već se ostale zemlje članice moraju složiti da je Hrvatska spremna ući u taj mehanizam. Za nas je veoma važno imati stabilne makroekonomske i financijske pokazatelje, a nužna je i otvorenost europskih institucija te partnera iz europodručja“, kazao je Vujčić.

Guverner Hrvatske narodne banke istaknuo je kako je iskustvo svih zemalja koje su do sada uvele euro pokazalo da ne bi trebalo doći do značajnijeg porasta cijena te kako su u zemljama nakon uvođenja eura cijene porasle za oko 0,23 posto. „U Hrvatskoj se većinom štedi u eurima te bi njegovim uvođenjem nestao i tečajni rizik, a posljedično dolazi i do smanjena kamatnih stopa. Još uvijek je prerano govoriti o konkretnim datumima kad bi se mogao uvesti euro, no na nama je da i dalje održimo stabilnost javnih financija i provedemo nužne reforme“, zaključio je Vujčić.

Fotografije


Responsabili