Novità

Date10.04.2019.

Grad Pula uređuje Dječji kreativni centar za najviši standard boravka najmlađih

Dramski,  glazbeni,  plesni,  književni,  likovni  i  lutkarski programi za djecu, radionice i igraonice namijenjene djeci i roditeljima i još niz drugih sadržaja za najmlađe sinonim su za  čarobni svijet zabave u Dječjem kreativnom centru u Radićevoj ulici. Kako bi ova oaza veselja u kojoj uživaju najmlađi Puležani bila visokog standarda i uvjeta boravka Grad Pula pristupa energetskoj obnovi i cjelokupnom uređenju Dječjeg kreativnog centra, projekt koji je danas prezentiran u prostorijama Komunalne palače.

„Grad Pula kao Grad – prijatelj djece definitivno brine o svojim najmlađima. Dječji kreativni centar kako mu i sam naziv govori je upravo mjesto kreacije naših najmlađih sugrađana, stoga smo se odlučili značajna financijska sredstva uložiti kako bi unaprijedili prostorne mogućnosti i kako bi naša djeca bila još zadovoljnija, još kreativnija i još sretnija u najljepšem dobu života, a to je upravo djetinjstvo“, istaknuo je Boris Miletić, gradonačelnik Pule.

Naime, zgrada Dječjeg kreativnog centra izgrađena je još 1930. godine. U vlasništvu je Grada Pule, a njome upravlja gradski upravitelj Castrum Pula 97 d.o.o.. S ciljem uređenja Dječjeg kreativnog centra, površine oko 1138 metara kvadratnih, kao prvi korak u procesu, bila je prijava zgrade na Poziv za Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Slijedom toga dodatno su izrađeni i projekti sveobuhvatnog uređenja zgrade i dijela okoliša što se sveukupno procjenjuje na iznos od 7,1 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 1,4 milijuna kuna a ostatak vrijednosti investicije sufinancirat će Grad Pula. Radove energetske obnove Grad Pula sufinancira sa 65%, a Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) sa 35%. Radovi energetske obnove uključuju izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacije jake i slabe struje s energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom (na prirodni plin). Predviđena je energetska ušteda od 67%.

Energetska obnova zgrada javnog sektora jedinstvena je prilika da se europskim novcem energetski obnove zgrade javnog sektora kroz prihvatljive mjere građevinskih radova, zamjene stolarije, modernizacije sustava grijanja i hlađenja ili rasvjete što u konačnici podiže standard boravka u javnim prostorima i smanjuje režijske troškove koji se mogu znatno kvalitetnije upotrijebiti za podizanje društvenog standarda naših građana, između ostalog istaknuo je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada.

Ostale dodatne radove, koji se ne odnose na energetsku obnovu, u cijelosti financira Grad Pula obuhvaćaju zamjenu svih unutarnjih vrata, zamjenu radijatora, sanacija kompletnih zidova i stropova, obnovu pet sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti, sanaciju pozornice teatra Naranča i rekonstrukciju gledališta s ugradnjom novih stolica, zamjenu svih podnih obloga, izrada sportskog poda u baletnom studiju, kompletna zamjena cijevi tople i hladne vode, uređenje okoliša - izrada novih kaskadnih zidova, sanacija ogradnog zida s ugradnjom nove ograde te ugradnja dvojih ulaznih vrata u dvorište, osvjetljenje kompletnog dvorišta LED rasvjetom, rekonstrukciju rampe za osobe smanjene pokretljivosti za ulaz na I. kat, izrada nove gromobranske instalacije, izradu drenaže oko objekta radi sprječavanja kapilarne vlage zidova, izrada nove hidroizolacije podova, izrada novog betonskog stepeništa koja povezuje parkiralište i glavni ulaz objekta.

Veliko zadovoljstvo skorašnjim početkom realizacije ove investicije iskazala je i pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber ističući kako se ista promatra s posebnim simpatijama budući je Dječji kreativni centar oduvijek bio svojevrsno predvorje svijeta kulture za najmlađe. Napominje nadalje kako će ova značajna investicija omogućiti nadasve kvalitetne uvjete za boravak djece u njima omiljenom centru te podići produkcijske uvjete na zavidnu razinu. „Veselimo se zajedno sa svim korisnicima novom poglavlju Dječjeg kreativnog centra koje će i dalje kroz niz godina koje su pred njim omogućiti najmlađima, već sada velikim poznavateljima i ljubiteljima kulture neko bolje, sadržajnije odrastanje kroz svijet glazbe, glume, plesa i kreativnog izražavanja“ zaključila je Kamber.

Kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe 500-tinjak djece a nositelji  programskih aktivnosti jesu: Studio Zaro, Društvo „Naša djeca“, Gradska knjižnica i čitaonice Pula te umjetnička organizacija Teatar Naranča.

Koordinatorica Dječjeg kreativnog centra Ileana Zahtila Blašković u ime korisnika zgrade zahvalila je Gradu Puli i svima onima koji su uložili veliki trud kako bi se iznašla sredstva za za ovu investiciju koja će omogućiti djeci bolji i kvalitetniji rad u njihovim novim prostorima. „Grad Pula je još jednom potvrdio da s punim pravom nosi status Grada prijatelja djece“, istaknula je Zahtila Blašković.

Početak radova predviđen je za ljeto ove godine, a završetak u jesen 2020. godine.

U sklopu prezentacije projekta prikazan je i video materijal o Dječjem kreativnom centru.

Fotografije


Responsabili