Novità

Date14.07.2021.

EU pokrenula inicijativu Women TechEU za žene na čelu tehnoloških poduzeća

Europska komisija danas je pokrenula inicijativu Women TechEU, novi program EU-a za potporu novoosnovanim tehnološkim poduzećima pod vodstvom žena koji će im pomoći da postanu predvodnici u području tehnologija budućnosti.

Taj program dio je novog programa za inovacijske ekosustave Obzora Europa uz suradnju Europskog vijeća za inovacije (EIC). Podaci pokazuju da žene sudjeluju u osnivanju samo 15 % inovativnih poduzeća, a samo 6 % takvih poduzeća osnivaju isključivo žene.

Poduzeća pod vodstvom žena prikupljaju manje poduzetničkog kapitala od drugih, uključujući ključna ulaganja u ranoj fazi, a iznosi koje prikupe obično su niži. Diljem Europe samo oko 5 % poduzetničkog kapitala odlazi mješovitim timovima, a samo 2 % timovima žena.

Cilj inicijative Women TechEU je smanjivanje rodno uvjetovanog jaza time što podupire novoosnovana poduzeća pod vodstvom žena u početnim, najrizičnijim trenutcima. Programom će se ponuditi financijska potpora poduzećima s bespovratnim sredstvima u iznosu od 75000 eura te vrhunska poduka i mentorstvo u okviru programa EIC-a za žene na vodećim položajimaAkcelerator EIC-a također je namijenjen novoosnovanim poduzećima kojima upravljaju žene, ali nova inicijativa Women TechEU pruža potporu u ranijoj fazi poduzeća kako bi se povećao broj žena koje pokreću vlastita poduzeća.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: S pomoću inicijative Women TechEU želimo povećati broj novoosnovanih poduzeća pod vodstvom žena i stvoriti pravedniji i prosperitetniji europski ekosustav koji se temelji na tehnologiji. Vjerujemo da će današnja potpora osnivačicama povećati njihove izglede za uspjeh i potaknuti cjelokupni europski inovacijski ekosustav uključivanjem većeg broja ženskih talenata.

Do 50 obećavajućih novoosnovanih poduzeća iz država članica EU-a i pridruženih zemalja financirat će se u okviru prvog pilot-poziva koji će završiti 10. studenoga 2021. Više informacija dostupno je ovdje.

Više info: ec.europa.eu

Responsabili