News

Date09.04.2019.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva održala niz predavanja učenicima srednjih škola Istarske županije

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva početkom godine održala je niz interaktivnih predavanja u zainteresiranim srednjim školama Istarske županije, s ciljem poticanja učenika na proaktivan angažman u svojoj lokalnoj zajednici.

U siječnju 2019. godine, srednjim je školama Istarske županije upućen prijedlog 3 teme predavanja: „Aktiviranje u zajednici – zašto? Kako? “, „Osobne vještine potrebne za društvenu promjenu“ te „Udruge mladih – potreba, mogućnost ili mit“. Sva su predavanja usmjerena aktiviranju mladih u svojim zajednicama kako bi postali aktivni građani i utjecali na razvoj svojih lokalnih zajednica. Zaklada je učenike upoznala s pojmom društvenog kapitala te je dala pregled potrebnih osobnih vještina i osobnog razvoja kao vrijednost ljudskog kapitala koji uz znanje i iskustvo čini dio društvenog kapitala jedne zajednice. Učenicima je dana informacija o tome što su udruge, kako funkcioniraju te koje su prednosti takvog angažiranja u lokalnim zajednicama. Predavanja su obogaćena i primjerima dobrih praksi i načinima aktiviranja u lokalnoj zajednici, te su zaključena motiviranjem učenika na uključenje u neke od udruga koje djeluju na tom lokalnom području ili na pokretanje nove udruge.

Održano je 7 predavanja u 5 škola: Srednja škola Zvane Črnje Rovinj, Srednja škola „Vladimir Gortan“ Buje, Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj, Talijanska srednja škola-S.M.S.I. Dante Alighieri Pula-Pola te Srednja škola Gimnazija Pula, a ukupno je prisustvovalo 240 učenika i učenica.

Osim u srednjim školama, Zaklada održava predavanja s tematikom proaktivnog aktiviranja u zajednici na Fakultetu za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“ te je otvorena za suradnju i s drugim školama i fakultetima. S toga, ukoliko su pojedine škole ili fakulteti na području Istarske županije zainteresirani, slobodno se mogu javiti na: zaklada@civilnodrustvo-istra.hr.

Predavanja je održala upraviteljica Zaklade, Helga Može a održana su u sklopu Projekta SOS (socijaliziraj – osvijesti – samozaposli) kojeg Zaklada provodi u partnerstvu s Udrugom mladih i Alumni FET Pula, Zakladom Slagalica te Gradom Pula kao nositeljem projekta. Projektom SOS želi se direktno utjecati na smanjenje stope nezaposlenosti i socijalne isključenosti radeći na konkurentnosti mladih na tržištu rada, rješavajući probleme nedovoljnog razvoja socijalnih i organizacijskih vještina te drugih kompetencija. Projekt se provodi na području Istarske i Osječko-baranjske županije. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Više info: OVDJE

Fotografije


Partners