News

Date05.12.2018.

Razvojem informatičke platforme do boljeg razvoja teretnog prometa u Istarskoj županiji

U sjedištu Istarske razvojne agencije u Puli 4. i 5. prosinca 2018. godine održali su se sastanak partnera i konferencija o multimodalnom prijevozu tereta u sklopu projekta TRANSPOGOOD - Transport of Goods Platform. Projekt TRANSPOGOOD vrijedan je 8,8 milijuna kuna, a za cilj ima poticati multimodalnost i integrirani pristup u razvoju kanala i pametnih mreža u transportu roba u prekograničnom području Italije i Hrvatske, istaknuo je direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti.

Sabatti je dodatno pojasnio kako IDA putem ovog EU projekta ulaže u razvoj zajedničke informatičke platforme, koja je preduvjet za bolji razvoj teretnog prometa u Istarskoj županiji te poticanje poslovanja malih i srednjih poduzeća u navedenom sektoru. Također, dr.sc. Boris Sabatti ističe kako je platforma koja će se iznjedriti ovim projektom ključ u optimizaciji spoja pomorskog i cestovnog teretnog prometa u prekograničnom području Hrvatske i Italije.

Istarska razvojna agencija, kao domaćin međunarodne konferencije, ugostila je istaknute stručnjake iz područja multimodalnog prijevoza. Goruće pitanje konferencije bilo je kako organizirati multimodalni prijevoz na način da se maksimalno iskoriste njegovi benefiti, a da se pritom umanje negativne posljedice utjecaja na okoliš.  Obol u tom kontekstu dali su i znanstvenici sa Sveučilišta u Trstu i Padovi, raspravljajući o novim trendovima održive mobilnosti i glavnim tokovima transporta na području Hrvatske i italije.

Projekt TRANSPOGOOD odobren je za financiranje u sklopu programa teritorijalne suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska. IDA-in budžet u sklopu projekta iznosi 151.690,00 eura pri čemu Europska unija sufinancira 85% iznosa. Nositelj projekta je KIP - Klaster intermodalnog prijevoza iz Rijeke. Uz Istarsku razvojnu agenciju, ostali partneri u projektu jesu: Consorzio Formazione Logistica Intermodale – CFLI (Venecija), Unione Regionale delle Camere di Commercio I.A.A. del Veneto – Unioncamere del Veneto (Venecija), Agenzia di Sviluppo, Azienda Speciale della Camera di Commercio di Chietti (Chieti), Elevate Trading & Consulting (Trst), Lučka uprava Zadar (Zadar) te Lučka uprava Ploče (Ploče).

Partners