News

Date10.12.2018.

Pula ugostila 130 predstavnika savjeta mladih iz čitave Hrvatske

Grad Pula prošlog je vikenda bio domaćin trodnevne konferencije savjeta mladih Republike Hrvatske na kojoj je sudjelovalo 130 mladih predstavnika savjeta mladih iz čitave Hrvatske. Bogat i raznovrstan program održao se u Hotelu Pula i Zajednici Talijana - Circolo. 

U petak, 07. prosinca u 19 sati održala se prva aktivnost konferencije, predstavljanje najboljih praksi lokalnih i regionalnih savjeta iz različitih dijelova Hrvatske u područjima suradnje s mladima i projektima za mlade. Primjere najbolje prakse  prezentirali su predstavnici savjeta mladih Osječko-baranjske županije, Varaždinske županije, Grada Ozlja, Grada Karlovca i Grada Labina.

Sudionike je pozdravio organizator Mario Žuliček ispred Udruge gradova koji je kazao da Pula ima daleko najveći odaziv sudionika otkako konferencija postoji te da su otvorene prijave za domaćinstvo 2019. godine. Smatra da konferencija iz godine u godinu postaje najbrojnije okupljanje predstavnika savjeta mladih koje im omogućuje umrežavanje i razmjenu najboljih praksi. Zahvalio je Gradu Pula i Savjetu mladih Grada Pule na pomoći i suradnji te prezentirao program trodnevne konferencije.

U subotu 08.  prosinca program je započeo u 9.30 sati u Zajednici Talijana. U ime Grada Pule prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Robert Cvek koji je naglasio važnost mladih za budućnost ove zemlje, izrazio je zadovoljstvo što je Udruga gradova prepoznala rad s mladima u Puli te zaželio sudionicima kvalitetan i produktivan rad. Također, sudionike je pozdravio i Renato Krulčić potpredsjednik Udruge gradova, Diana Helen Madunić veleposlanica Kraljevine Švedske i Ivica Bošnjak pomoćnik ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nakon pozdravnih govora započela je panel diskusija na kojoj se raspravljalo o funkcioniranju savjeta na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te smjernicama za povećanje kvalitete rada savjeta mladih. Moderator Hrvoje Kovač pripremio je gostima panela za raspravu 4 teme. Mladi su imali mogućnost uključivati se u raspravu i postavljati pitanja. O temama relevantnim za mlade raspravljali su gosti iz različitih krajeva Hrvatske kako bi se obuhvatilo što više tema i prepreka s kojima se susreću mladi kroz svoj rad u savjetima. U ime Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sudjelovao je pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak, zatim Ante Galić pročelnik tajništva Grada Šibenika i vanjski suradnik Udruge gradova koji vodi edukacije za savjete mladih na području Hrvatske, Kristina Rabar, gradska vijećnica Grada Pule-Pola i predsjednica Udruge mladih i Alumni FET Pula i Željko Jurković predsjednik Županijskog savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije s dugogodišnjim iskustvom u radu s mladima.

Po završetku panela, Hrvoje Kovač predstavio je ukratko program za mlade Europe Goes Local, trenutno jedan od najvećih europskih projekata u području rada s mladima kojim se želi pružiti podrška radu s mladima na lokalnoj razini.

Ines Celizić iz Hrvatskog Telekoma, sponzora Nacionalne konferencije savjeta mladih RH, sudionicima je predstavila Pepper, najpoznatijeg hrvatskog ženskog humanoidnog robota. Pepper pripada naprednijoj generaciji humanoidnih robota, zna govoriti tečan hrvatski jezik, gestikulira i  pokreće ruke i tijelo, a voli se i grliti. Visoka je 1,2 metra, ima 30 kilograma, a opremljena je s 12 senzora, četiri mikrofona, dva zvučnika, te dvije kamere koje se nalaze na čelu i u ustima. Mladi su dobili i niz poklona Hrvatskog telekoma.

Program za mlade i proizvode iz svoje široke palete predstavio je sponzor konferencije poduzeće Coca Cola HBO Hrvatska koje je mladima omogućilo osvježenje na pauzama i promotivne poklone. Također, sudionik projekta Coca-Colina podrška mladima Pula koji se održao u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u studenom ove godine, prezentirao je program namijenjen mladim nezaposlenim osobama motiviranima da nauče kako da se bolje istaknu na tržištu rada. Projekt putem trodnevnih radionica i mrežne obrazovne platforme omogućuje učenje vještina nužnih za zapošljavanje i bolje pozicioniranje mladih na tržištu rada.

Predsjednica Savjeta mladih Grada Pule Nada Katić, predstavila je rad Savjeta, logo, slogan, članove, načine oglašavanja aktivnosti i informiranja mladih putem različitih kanala te je putem kratke video snimke predstavila rad Savjeta mladih Grada Pule kroz 2018. godinu. Na temelju prezentiranog, sudionici su mogli upoznati projekte, programe, inicijative i aktivnosti koje je Savjet mladih podržao u prvoj godini svog mandata. Nakon toga je uslijedilo predstavljanje anketnih istraživanja te projekata koje Savjet podržava i koje ima namjeru poduprijeti u 2019. godini. Istraživanja su važna iz razloga što se putem njih konstantno preispituju potrebe mladih, dok se kroz projekte pruža neformalna edukacija u različitim poljima koja nisu dostupna ili omogućena formalnim obrazovanjem kazala je Nada Katić.

Udruga gradova predstavila je i Priručnik za savjete mladih koji je tiskan ove godine te su svi sudionici dobiti svoj primjerak. U suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kreiran je priručnik o savjetima mladih koji je namijenjen članovima savjeta mladih, ali i izvršnoj i predstavničkoj vlasti te stručnim službama na lokalnoj i regionalnoj razini, kao i predstavnicima različitih organizacija i zainteresiranim pojedincima.

Drugi dio konferencije osmišljen je kroz interaktivan grupni rad tijekom kojeg su sudionici mogli razmijeniti iskustva, razgovarati o svojim  preprekama u radu s mladima i donositeljima odluka, donijeti rješenja pojedinih problema u raspravi s iskusnijim članovima savjeta mladih te predložiti smjernice za razvoj budućih politika za mlade u Hrvatskoj. Sudionici su podijeljeni u 6 grupa koje su iznosile određene problematike u radu s mladima te kroz međusobnu interaktivnu raspravu kreirali rješenja pojedinih realnih situacija s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Po završetku, definirani su zaključci grupnog rada, rasprava i preporuke. 

Po završetku, Lena Radunić se ispred organizacijskog odbora konferencije zahvalila Udruzi gradova, članovima Savjeta mladih Grada Pule, sponzorima, gostima i sudionicima te im zaželjela puno sreće u daljnjem radu s mladima. Također, navela je da Grad Pule potiče mlade na aktivno uključivanje kroz različite programe i projekte od njihova interesa te da su pozitivne prakse najbolja škola u radu s mladima  Voditeljica programa Kristina Rabar mladima je poručila da budu vrijedni, odvažni i hrabri te da se zalažu za potrebe mladih kao njihovi predstavnici.

Nedjelja je bila rezervirana za razgledavanje grada i posjet Areni. Mladi su se zahvalili organizatorima i vratili se u svoje lokalne sredine prenijeti znanja i nova iskustva kolega.

Više info: OVDJE

Fotografije


Partners