News

Date13.12.2019.

Održan okrugli stol pod nazivom "Prirodna i kulturna baština, gastronomija i turizam ruralnog prostora Istre"

11. prosinca 2019. u Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina održan je okrugli stol organiziran u sklopu europskog projekta MADE IN-LAND kojega provodi AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin.

Ovim događanjem željelo se istražiti potencijal održivog razvoja turizma ruralnih područja Istre kroz bogatu prirodnu i  kulturnu baštinu tog područja, te tradicionalnu gastronomiju.

Cilj okruglog stola bio je povezivanje relevantnih dionika koji su kroz participativni pristup zajedno pokušali doći do ideje kako povećati atraktivnost ruralnih područja unutrašnjosti Istre, te taj koncept provesti u stvarnost.

Sudionici okruglog stola bili su predstavnici područne (regionalne) samouprave, istarskih gradova Pazina, Buzeta i Vodnjana, te općina Žminj i Svetvinčenat, predstavnici lokalnih turističkih zajednica, te ostali dionici javnog i privatnog sektora.

Svi sudionici okruglog stola složili su se kako postoji mogućnost povećanja potencijala destinacije kroz jačanje sinergije aktera privatnog i javnog sektora, te vjeruju da će to ujedno biti i ključ uspjeha ovog projekta. Svi su se sudionici odlučili za nastavak aktivnog sudjelovanja u daljnjim projektnim aktivnostima.

Europski projekt MADE IN-LAND, ukupnog budžeta 2.218,069,31 EUR, od čega za AZRRI 267.829,30 EUR, financiran je u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014-2020.

Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin partner je na projektu MADE IN-LAND, te na istom surađuje s 8 partnera iz Hrvatske i Italije.

Projekt ima za cilj zaštitu i valorizaciju neiskorištenih prirodnih i kulturnih potencijala kontinentalnih dijelova partnerskih regija, Italije i Hrvatske.

Projektom se planira izraditi zajednička strategija prekograničnog područja koja bi identificirala mogućnosti povezivanja obale i unutrašnjosti na način da se gostima na obali prezentira i ponudi jedinstveni sadržaj koji uključuje nevaloriziranu prirodnu i kulturnu baštinu, gastronomiju, te sve to objedini u turističku ponudu  unutrašnjosti.

Pilot aktivnost kojom će se AZRRI baviti tijekom projektne implementacije je razvoj i primjena brenda koji će promovirati materijalnu i nematerijalnu prirodnu, te kulturnu baštinu unutrašnjosti.

Fotografije


Partners