News

Date11.01.2019.

Europska unija razvija platformu za umjetnu inteligenciju

Ovog mjeseca službeno kreće projekt AI4EU, a prvi sastanak partnera održava se sutra u Barceloni. Projektom se okuplja 79 vrhunskih istraživačkih instituta, MSP-ova i velikih poduzeća iz 21 zemlje u cilju stvaranja središta za resurse za umjetnu inteligenciju (UI), uključujući spremišta podataka, snažna računala, alate i algoritme.

U okviru projekta potencijalnim korisnicima te tehnologije nudit će se usluge i podrška, kao i pomoć s testiranjem i integracijom UI rješenja u procese, proizvode i usluge. AI4EU, kao otvorena i suradnička platforma, nudit će i tečajeve za usavršavanje i prekvalifikaciju. Projektni tim AI4EU tijesno će surađivati s digitalnoinovacijskim centrima za robotiku te s budućom mrežom centara izvrsnosti za umjetnu inteligenciju kako bi dodatno olakšao pristup tehnologiji umjetne inteligencije.

Potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip te povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel izjavili su: „Sve prednosti inovacija vezanih uz umjetnu inteligenciju Europa može iskoristiti samo ako ta tehnologija svima bude jednostavno dostupna. Projektom AI4EU umjetna inteligencija približit će se malim poduzećima, netehnološkim poduzećima i javnoj upravi diljem Europe.“

Projekt, koji predvodi francusko poduzeće Thales, tijekom sljedeće tri godine dobit će sredstva u ukupnom iznosu od 20 milijuna eura. Platforma će se uspostaviti tijekom 2019. godine. Komisija je 25. travnja 2018. predstavila svoju strategiju u području umjetne inteligencije te najavila razvoj platforme za umjetnu inteligenciju na zahtjev. Ukupno gledano, Komisija će u okviru programa Obzor 2020. povećati ulaganja u istraživanja i inovacije u području umjetne inteligencije u razdoblju od 2018. do 2020. Očekuje se da će do kraja 2020. ukupna javna i privatna ulaganja u EU-u dosegnuti vrijednost od najmanje 20 milijardi eura. Na temelju svoje strategije Komisija je u prosincu predstavila usklađeni plan poticanja suradnje s državama članicama EU-a, Norveškom i Švicarskom u četiri glavna područja: povećanju ulaganja, povećanju količine dostupnih podataka, poticanju talenta i jamstvu povjerenja.

Više info: OVDJE

Partners